• Home
  • Innosuisse event series
    • Sustainable Foodtech
  • Past events
    • Sustainable Food Systems
    • Optimizing Resources
    • Economie circulaire
    • Alimentation Durable
  • Media
    • Media
    • Photos
    • Video
    • Press
    • Newsletters
    • Blog
  • About us
  • Contact
  • Plus
    • Home
    • Innosuisse event series
      • Sustainable Foodtech
    • Past events
      • Sustainable Food Systems
      • Optimizing Resources
      • Economie circulaire
      • Alimentation Durable
    • Media
      • Media
      • Photos
      • Video
      • Press
      • Newsletters
      • Blog
    • About us
    • Contact

  • Home
  • Innosuisse event series
    • Sustainable Foodtech
  • Past events
    • Sustainable Food Systems
    • Optimizing Resources
    • Economie circulaire
    • Alimentation Durable
  • Media
    • Media
    • Photos
    • Video
    • Press
    • Newsletters
    • Blog
  • About us
  • Contact

Retrouvons l'event de Fribourg

Economie circulaire dans l'agroalimentaire

Fribourg // HEG-FR Chemin du Musée 4 |18.5.22|13h30-19h00 *Parking à l'Ecole d'Ingénieurs Boulevard de Pérolles 80*

Fribourg // HEG-FR Chemin du Musée 4 |18.5.22|13h30-19h00 *Parking à l'Ecole d'Ingénieurs Boulevard de Pérolles 80*

Fribourg // HEG-FR Chemin du Musée 4 |18.5.22|13h30-19h00 *Parking à l'Ecole d'Ingénieurs Boulevard de Pérolles 80*

PMEs et startups le long de la chaîne de valeur de la production à la consommation alimentaire:

Découvrez les opportunités d'innovation grâce à la connexion avec les hautes écoles.  

Centres de recherche dans l'agroalimentaire: accédez aux partenaires économiques et développez des projets potentiellement soutenus par Innosuisse ou d'autres 

PMEs et startups le long de la chaîne de valeur de la production à la consommation alimentaire:

Découvrez les opportunités d'innovation grâce à la connexion avec les hautes écoles.  

Centres de recherche dans l'agroalimentaire: accédez aux partenaires économiques et développez des projets potentiellement soutenus par Innosuisse ou d'autres organismes de soutien.

Associations et organisations faîtières actives dans le domaine alimentaire, responsables nutrition dans les écoles, EMS et hôpitaux, consommateurs désireux de participer de manière constructive au débat, joignez-vous à notre communauté d'intérêt pour partager et agir en toute confiance.






Fribourg // HEG-FR Chemin du Musée 4 |18.5.22|13h30-19h00 *Parking à l'Ecole d'Ingénieurs Boulevard de Pérolles 80*

Fribourg // HEG-FR Chemin du Musée 4 |18.5.22|13h30-19h00 *Parking à l'Ecole d'Ingénieurs Boulevard de Pérolles 80*

L'événement qui fait partie de la Networking Event Series "Business in Sustainable Foodtech"propose 

De se poser les bonnes questions concernant l'économie circulaire dans une entreprise le long de la chaîne de valeur de la production à la consommation alimentaire pour assurer la durabilité du système agroalimentaire grâce notamment à l'ut

L'événement qui fait partie de la Networking Event Series "Business in Sustainable Foodtech"propose 

De se poser les bonnes questions concernant l'économie circulaire dans une entreprise le long de la chaîne de valeur de la production à la consommation alimentaire pour assurer la durabilité du système agroalimentaire grâce notamment à l'utilisation de ressources recyclables et la valorisation des déchets.

D'être inspiré par des acteurs suisses et internationaux qui ont fait le pas de l’innovation avec succès

De se connecter de manière ciblée à des partenaires potentiels d’innovation

D’être interpellés et motivés lors de discussions participatives, d’ateliers, de speed-datings et d’expositions, le tout complété par un apéritif créatif.


Objectif (ENGLISH VERSION BELOW)

Les nouvelles technologies et les innovations émergentes offrent aux PME et startups des perspectives d’avenir et de croissance. Afin que les acteurs suisses intéressés accèdent à ce potentiel, Innosuisse soutient des Networking Event Series au long cours sur des sujets clé, notamment la série "Business in Sustainable Foodtech".


La production alimentaire durable est un enjeu majeur. L’objectif de cet événement est de stimuler l’innovation des acteurs économiques tels que les PME et les startups le long de la chaîne de valeur de la production à la consommation, en les aidant à initier des projets d’innovation basés sur la technologie. Ces acteurs pourront ainsi optimiser leurs processus, produits et modèle d’affaire, contribuant à leur développement tout en impactant positivement la durabilité de l’écosystème agro-alimentaire.


Les résultats concrets avec impacts mesurables et la création d’une communauté d’intérêt sont les valeurs ajoutées qui motiveront les parties prenantes à s’engager dans le programme d’Innosuisse  NTN Innovation Booster “Swiss Food Ecosystems”  codirigé par le Cluster Food & Nutrition et Swiss Food research  sous l'égide de Swiss Agro Food Leadinghouse. De plus, Innosuisse favorise la connexion avec des acteurs internationaux qui peuvent favoriser le développement d’affaires des PME suisses.

Inscription

Programme

1.30  Accueil et visite de l’exposition


2.00-3.15  Plénière

Bienvenue par Suzanne Hraba-Renevey CEO & Co-Founder de BusinessIn 


Le canton de Fribourg: un hub d’innovation agroalimentaire 

Jerry Krattiger,  Directeur de la Promotion économique, Canton de Fribourg

Membre du comité exécutif Swiss Food and Nutrition Valley


Willkommen in die Swiss Food and Nutrition Valley

Christina Senn-Jakobsen, Managing Director, Swiss Food and Nutrition Valley


L'économie circulaire dans l'agrifoodtech: le rôle de l'Institut Food Ecosystem  

Isabelle Schluep, Directrice Adjointe Institut Food Ecosystem, HEG-FR


Von linearen zu zirkulären Lebensmittelsystemen - ein ganzheitlicher Ansatz 

Marina Helm-Romaneschi, Marketing and Strategy Manager, Swiss Food Research


3.15-4:15  Table ronde moderée par  Matthieu Hoffstetter, Rédacteur en Chef Adjoint, Bilan 

Joël Reinhard, Innovation Manager, Cluster Food & Nutrition  

Noëmi Kaufmann,  Project Manager Circular Economy, Generation B Lead, Bühler AG 

Benoît Charrière, Directeur Adjoint Suisse dss+ 

Guy Maurice, CEO B'ZEOS


4.15-5.00 Pause Café, Speed dating, visite de l’exposition


5.00-6.00  Breakouts  

Comment les centres R&D peuvent-ils optimiser le transfert de technologie vers les PME/startup?

Patrick Bürgisser, Chargé de cours en management de l'Innovation & capteurs, HAFL 

Jean-Marc Tendon,  Coordinateur Innovation, Grangeneuve 

Alexandre Fricker, Directeur Général, Opaline


Outils d’innovation pour PME/startup: Innosuisse - NTN Innovation Booster “Swiss Food Ecosystems”  

Joël Reinhard, Innovation Manager, Cluster Food & Nutrition 

Marina Helm-Romaneschi, Marketing and Strategy Manager, Swiss Food Research


Perspectives Internationales

Inès Rossetti,  Conseillère en technologie et innovation Enterprise Europe Network, Innosuisse Mélusine Perrier,  Project Manager Enterprise Europe Network, Switzerland Global Enterprise

Doris Kolly Université de Fribourg  Service de Promotion de la Recherche (SPR), Euresearch Fribourg & Valais    


6.00-7.00 Apéritif, réseautage et visite de l'exposition


Inscription

Les intervenants

Jerry Krattiger

Christina Senn-Jakobsen

Christina Senn-Jakobsen

  Director Economic Promotion 

Canton Fribourg 


Christina Senn-Jakobsen

Christina Senn-Jakobsen

Christina Senn-Jakobsen

 Managing Director

Swiss Food and Nutrition Valley 


Marina Helm Romaneschi

Christina Senn-Jakobsen

Marina Helm Romaneschi

 Marketing & Strategy Manager 

 Swiss Food Research 


Isabelle Schluep

Isabelle Schluep

Marina Helm Romaneschi


 Directrice Impact Durable

CCRS Université de Zurich

Future responsable 

 Institut Food Ecosystem, HEG-FR  
 

Noëmi Kaufmann

Isabelle Schluep

Noëmi Kaufmann

Project Manager Circular Economy 

 Bühler AG  
 

Benoît Charrière

Isabelle Schluep

Noëmi Kaufmann


Directeur Adjoint Suisse

dss+
 

Joël Reinhard

Matthieu Hoffstetter

Joël Reinhard


Innovation Manager 

Cluster Food & Nutrition

Guy Maurice

Matthieu Hoffstetter

Joël Reinhard


CEO 

B'ZEOS 

Matthieu Hoffstetter

Matthieu Hoffstetter

Matthieu Hoffstetter


 Rédacteur en Chef Adjoint

 Bilan  

Patrick Bürgisser

Patrick Bürgisser

Patrick Bürgisser


Chargé de cours en management de l'Innovation & capteurs

 HAFL 

Jean-Marc Tendon

Patrick Bürgisser

Patrick Bürgisser


Coordinateur Innovation 

 Grangeneuve

 

Alexandre Fricker

Patrick Bürgisser

Alexandre Fricker


Directeur Général 

Opaline

 

Inès Rossetti

Mélusine Perrier

Alexandre Fricker


Enterprise Europe Network

 
 

Mélusine Perrier

Mélusine Perrier

Mélusine Perrier


Switzerland Global Enterprise
 

Doris Kolly

Mélusine Perrier

Mélusine Perrier


 Euresearch Fribourg & Valais     
 

Exposition Startups

COOS

NeoCarbons

NeoCarbons

Hungry for Impact

NeoCarbons

NeoCarbons

NeoCarbons

Innovate for prosperity

Legria

NeoCarbons

ProSeed

Circular food solutions

ProSeed

The Cascara Society

ProSeed

Donner une seconde vie à nos aliments

Resili

The Cascara Society

The Cascara Society

Circular economy solutions

The Cascara Society

The Cascara Society

The Cascara Society

The ethical and sustainable soda

Embion

Gaia Tech

Gaia Tech

The Life Cycle Company

Gaia Tech

Gaia Tech

Gaia Tech

Turning agricultural waste into products

Nos sponsors

Nos partenaires

Notre partenaire média

Nos partenaires food

Circular economy in the agrifood industry

Fribourg // HEG-FR|Chemin du Musée 4 |18.5.22|13h30-19h00 *Parking at HEIA-FR, Boulevard de Pérolles 80*

Fribourg // HEG-FR|Chemin du Musée 4 |18.5.22|13h30-19h00 *Parking at HEIA-FR, Boulevard de Pérolles 80*

Fribourg // HEG-FR|Chemin du Musée 4 |18.5.22|13h30-19h00 *Parking at HEIA-FR, Boulevard de Pérolles 80*

SME and startups along the value chain from food production to food consumption:
Discover innovation opportunities thanks to the connection with R&D centers.


Agri-food research centers: 

Access economic partners and develop projects potentially supported by Innosuisse or other support organizations.


Associations and umbrella organizations a

SME and startups along the value chain from food production to food consumption:
Discover innovation opportunities thanks to the connection with R&D centers.


Agri-food research centers: 

Access economic partners and develop projects potentially supported by Innosuisse or other support organizations.


Associations and umbrella organizations active in the food sector, nutrition managers in schools, nursing homes and hospitals, consumers wishing to participate constructively in the debate, join our community of interest to share and act with confidence.


SEE FRENCH VERSION ABOVE




Fribourg // HEG-FR|Chemin du Musée 4 |18.5.22|13h30-19h00 *Parking at HEIA-FR, Boulevard de Pérolles 80*

Fribourg // HEG-FR|Chemin du Musée 4 |18.5.22|13h30-19h00 *Parking at HEIA-FR, Boulevard de Pérolles 80*

The event proposes
To ask the right questions about circular economy to boost sustainability in the foodtech system
To be inspired by Swiss and international players who have successfully taken the step of innovation
To connect in a targeted manner to potential innovation partners
To be challenged and motivated during participatory discus

The event proposes
To ask the right questions about circular economy to boost sustainability in the foodtech system
To be inspired by Swiss and international players who have successfully taken the step of innovation
To connect in a targeted manner to potential innovation partners
To be challenged and motivated during participatory discussions, workshops, speed-dating and exhibitions, all complemented by a creative aperitif.


Objectives

New technologies and emerging innovations offer SME prospects for the future and for growth. In order for interested Swiss players to access this potential, Innosuisse supports the long-term Networking Event Series "Business in Sustainable Foodtech".


Sustainable food production is a major issue. The aim of this event series taking place all over Switzerland for 4 years is to stimulate the innovation of actors along the value chain from food production to consumption, helping them to initiate technology-based innovation projects thanks to connections with R&D centers. Thus optimizing their processes, products and business models, contributing to their development while positively impacting the sustainability of the agri-food ecosystem.


Concrete results with measurable impacts and the creation of a community of interest are the added values ​​that will motivate stakeholders to commit to the Innosuisse NTN Innovation Booster “Swiss Food Ecosystems” program co-led by the Cluster Food & Nutrition and Swiss Food Research  under the umbrella of the Swiss Agro Food Leadinghouse. 

In addition, Innosuisse promotes connection with international players who can promote the business development of Swiss players.

Program

1.30 Welcome and visit of the exhibition

2.00-3.00 Plenary
Welcome by  Suzanne Hraba-Renevey CEO & Co-Founder of  BusinessIn 


The state of Fribourg: an innovation hub in the agrifood sector 

Jerry Krattiger,  Director of the Economic Promotion, State of Fribourg

member of the executive committee Swiss Food and Nutrition Valley


Welcome to the Swiss Food and Nutrition Valley

Christina Senn-Jakobsen, Managing Director, Swiss Food and Nutrition Valley


Circular Economy in Agrifoodtech, the role of the Food Ecosystem Institute

Isabelle Schluep, Deputy DirectorFood Ecosystem Institute, HEG-FR 


From linear to circular food systems - a holistic approach 

Marina Helm-Romaneschi, Marketing and Strategy Manager, Swiss Food Research

 

3.15-4.15 Round table  moderated by  Matthieu Hoffstetter, Associate Editor, Bilan 

Joël Reinhard, Innovation Manager, Cluster Food & Nutrition

Noëmi Kaufmann,  Project Manager Circular Economy, Generation B Lead, Bühler AG

Benoît Charrière, Deputy Director Switzerland dss+  

Guy Maurice, CEO B'ZEOS 


4.15-5:00 Coffee Break,  speed ​​dating and  visit of the exhibition 


5.00-6.00 Breakouts

How can research centers optimize their technology transfer to SME/startup? 

Patrick Bürgisser, Lecturer for Innovation Management & Sensors, HAFL 

Jean-Marc Tendon,  Coordinator Innovation, Grangeneuve  

Alexandre Fricker, Managing Director, Opaline  


Innovation tools for SME: Innosuisse -  NTN Innovation Booster “Swiss Food Ecosystems”  Joël Reinhard, Innovation Manager, Cluster Food & Nutrition

Marina Helm-Romaneschi, Marketing and Strategy Manager, Swiss Food Research 


International Perspectives 

Inès Rossetti,  Innovation and Technology Counsellor Enterprise Europe Network, Innosuisse  Mélusine Perrier,  Project Manager Enterprise Europe Network, Switzerland Global Enterprise  

Doris Kolly University of Fribourg, Research Promotion, Euresearch Fribourg & Valais   


6.00-7.00 Cocktail, networking and visit of the exhibition


Registration

Innover pour une alimentation durable: album photo

    Réseaux sociaux

    Copyright © 2024 BusinessIn - Connecting Actors of Innovation - All Rights Reserved

    Optimisé par

    This website uses cookies

    We use cookies to analyse traffic and optimise your experience.

    DeclineAccept